Pages

Wednesday, March 28, 2012

10 Lợi ích của Bia (Beer)

image

1. Làm xương khỏe hơn

Bia có mức độ silicon cao, mà silicon có liên hệ đến sức khỏe của xương. Trong cuộc nghiên cứu năm 2009 tại đại học Tufts và một số trung tâm khác, thấy người lớn tuổi uống một hoặc hai chai bia một ngày có tỷ trọng xương cao hơn. Tuy nhiên, uống nhiều hơn hai chai lại gia tăng nguy cơ gãy xương.


 

image


2. Làm tim khoẻ hơn

Phân tích 16 cuộc nghiên cứu trước năm 2011 trên số hơn 200 ngàn người do cơ sở Fondazion di Ricerca e Cura tại Ý cho thấy nơi người người uống khoảng 1 pint bia (gần nửa lit) mỗi ngày, nguy cơ bị bệnh tim giảm đi 31%. Nhưng những người uống nhiều hơn, dù là bia, rượu vang hay rượu mạnh, nguy cơ lại tăng lên.

Trường Harvard cho biết có hơn 100 cuộc nghiên cứu cho thấy người uống vừa phải giảm nguy cơ bị heart attack và chết vì bệnh tim từ 25% đến 40%. Một hoặc hai chai bia một ngày có thể giúp làm tăng mức độ HDL, là chất cholesterol tốt giúp cho các mạch máu không bị nghẽn.


3. Làm thận khoẻ hơn

Cuộc nghiên cứu tại Phần Lan cho thấy mỗi chai bia một người uống hàng ngày làm giảm đi nguy cơ phát triển sạn thận đến 40%. Có giải thích cho rằng vì trong bia có nhiều nước nên giúp cho thận làm việc, vì nếu thiếu nước sẽ làm tăng nguy cơ bị sạn thận.

Nhưng cũng có thể do chất hops trong bia giúp kiềm chế không cho xương bị mất đi calcium. Calcium mất đi này có thể tích tụ trong thận tạo thành sạn.


image


4. Làm đầu óc khỏe mạnh

Mỗi ngày uống một chai bia có thể giúp tránh được bệnh Alzheimer hoặc các bệnh mất trí nhớ.

Một cuộc nghiên cứu năm 2005 theo dõi về sức khỏe của 11 ngàn phụ nữ lớn tuổi cho thấy người uống rượu vừa phải (khoảng 1 drink mỗi ngày) sẽ hạ thấp nguy cơ bị suy giảm về trí nhớ đến 20% so với người không uống. Thêm nữa, phụ nữ uống mỗi ngày một drink, trung bình có số điểm về trắc nghiệm khả năng tâm thần “trẻ” hơn 18 tháng so với người không uống.


5. Làm giảm nguy cơ bị ung thư

Một cuộc nghiên cứu tại Bồ đào nha cho thấy dùng bia trong gia vị ướp thịt, làm giảm đi 70% chất sinh ung thư (carcinogen, gọi là heterocyclic amines - HCAs) sản sinh ra khi thịt được chiên trong chảo. Có thể là vì chất đường trong bia giúp không cho HCA hình thành.


 

image


6. Làm tăng lượng vitamin

Một cuộc nghiên cứu tại Hà Lan thực hiện tại TNO Nutrition and Food Research Institute, cho thấy người uống bia có mức vitamin B6 trong máu cao hơn gấp 30% lần người người không uống. Trong bia còn có vitamin B12 và chất acid folic.


7. Đề phòng chống đột quỵ (stroke)

Các nhà nghiên cứu tại đại học Harvard khoa Y tế Công cộng thấy uống rượu hoặc bia vừa phải giúp ngăn máu đóng cục làm nghẽn máu chảy về tim, cổ và óc. Sự đóng cục máu này gây ra đột quỵ.


image


8. Làm giảm nguy cơ bệnh tiểu đường.

Kết quả một cuộc nghiên cứu năm ngoái tại Harvard về 38 ngàn người đàn ông trung niên, cho thấy khi những người thỉnh thoảng mới uống bia lại tăng lên dùng một hoặc hai chai một ngày, thì nguy cơ phát sinh bệnh tiểu đường loại 2 giảm đi 25%. Lý do là vì alcohol trong rượu và bia làm tăng tính cảm nhân insulin, do đó giúp chống bệnh tiểu đường. Nhưng người uống hơn hai chai một ngày thì không có được lợi ích này.


9. Làm hạ huyết áp

Trường Harvard đã nghiên cứu 70 ngàn phụ nữ tuổi từ 25 đến 40 cho thấy người uống bia vừa phải ít bị cao huyết áp hơn người uống rượu vang hoặc rượu mạnh. Huyết áp cao là nguy cơ chính gây ra heart attack.


 

image


10. Sống thọ hơn

Năm 2005, khi xem xét lại 50 cuộc nghiên cứu, Bộ Canh nông Hoa Kỳ báo cáo rằng những người uống rượu vừa phải thường sống thọ hơn: vì tỷ lệ bị bệnh tim, đột quỵ và tiểu đường thấp hơn, do đó có thể ngăn chận được khoảng 26 ngàn cái chết một năm.


 

image

Muốn được hưởng 10 lợi ích của bia, phải uống chừng mực, nghĩa là 1 chai (12 ounce) đối với phụ nữ và hai chai (12 ounce) đối với nam giới.

Uống như hũ chìm là làm tăng nguy cơ hư gan, một số bệnh ung thư và bệnh tim. Uống nhiều còn làm ta mập, vì mỗi chai bia thường có 150 calories.



10 Surprising Health Benefits of Beer

 
Here are 10 surprising—and healthy—reasons to cheer about your next beer.

1. Stronger Bones

Beer contains high levels of silicon, which is linked to bone health. In a 2009 study at Tufts University and other centers, older men and women who swigged one or two drinks daily had higher bone density, with the greatest benefits found in those who favored beer or wine. However, downing more than two drinks was linked to increased risk for fractures.

For the best bone-building benefits, reach for pale ale, since a 2010 study of 100 types of beer from around the word identified these brews as richest in silicon, while light lagers and non-alcoholic beers contained the least.

2. A Stronger Heart

A 2011 analysis of 16 earlier studies involving more than 200,000 people, conducted by researchers at Italy’s Fondazion di Ricerca e Cura, found a 31 percent reduced risk of heart disease in those who quaffed about a pint of beer daily, while risk surged in those who guzzled higher amounts of alcohol, whether beer, wine, or spirits.

More than 100 studies also show that moderate drinking trims risk of heart attacks and dying from cardiovascular disease by 25 to 40 percent, Harvard reports. A beer or two a day can help raise levels of HDL, the “good” cholesterol that helps keep arteries from getting clogged.

3. Healthier Kidneys

A study in Finland singled out beer among other alcoholic drinks, finding that each bottle of beer men drank daily lowered their risk of developing kidney stones by 40 percent. One theory is that beer’s high water content helped keep kidneys working, since dehydration increases kidney stone risk.

It’s also possible that the hops in beer help curb leeching of calcium from bones; that “lost” calcium also could end up in the kidneys as stones.

4. Boosting Brain Health

A beer a day may help keep Alzheimer’s disease and other dementia at bay, researchers say.

A 2005 study tracking the health of 11,000 older women showed that moderate drinkers (those who consumed about one drink a day) lowered their risk of mental decline by as much as 20 percent, compared to non-drinkers. In addition, older women who downed a drink a day scored as about 18 months “younger,” on average, on tests of mental skills than the non-drinkers.

5. Reduced Cancer Risk

A Portuguese study found that marinating steak in beer eliminates almost 70 percent of the carcinogens, called heterocyclic amines (HCAs) produced when the meat is pan-fried. Researchers theorize that beer’s sugars help block HCAs from forming.

Scientists also have found that beer and wine contain about the same levels of antioxidants, but the antioxidants are different because the flavonoids found in hops and grapes are different.

6. Boosting Vitamin Levels

A Dutch study, performed at the TNO Nutrition and Food Research Institute, found that beer-drinking participants had 30 percent higher levels of vitamin B6 levels in their blood than their non-drinking counterparts, and twice as much as wine drinkers. Beer also contains vitamin B12 and folic acid.

7. Guarding Against Stroke

Researchers at the Harvard School of Public Health found that moderate amounts of alcohol, including beer, help prevent blood clots that block blood flow to the heart, neck and brain—the clots that cause ischemic stroke, the most common type.

8. Reduced Risk for Diabetes

Drink up: A 2011 Harvard study of about 38,000 middle-aged men found that when those who only drank occasionally raised their alcohol intake to one to two beers or other drinks daily, their risk of developing type 2 diabetes dropped by 25 percent. The researchers found no benefit to quaffing more than two drinks. The researchers found that alcohol increases insulin sensitivity, thus helping protect against diabetes.

9. Lower Blood Pressure

Wine is fine for your heart, but beer may be even better: A Harvard study of 70,000 women ages 25 to 40 found that moderate beer drinkers were less likely to develop high blood pressure—a major risk factor for heart attack—than women who sipped wine or spirits. 10. Longer Life

In a 2005 review of 50 studies, the U.S. Department of Agriculture (USDA) reported that moderate drinkers live longer. The USDA also estimates that moderate drinking prevents about 26,000 deaths a year, due to lower rates of heart disease, stroke, and diabetes.

These benefits appear to apply in other countries as well, with an earlier study reporting that, “if European beer drinkers stopped imbibing, there would be a decrease in life expectancy of two years—and much unhappiness.”




BM

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.