Monday, August 6, 2012

Joseph Phạm: Nạn nhân của sự kỳ thị?

image


Bẩy Năm Trời! Trong bảy năm trời, ngày qua ngày, gia đình anh chị Joseph Phạm đã chịu đựng sự quấy phá của hàng xóm Mỹ trắng. Họ liệng tã và phân chó mèo vào các con anh, liệng bể hai kính cửa sổ nhà anh, đập bể cửa kính xe của anh, và hăm dọa đến tính mạng gia đình anh. Chuyện xảy ra cũng chỉ vì màu da vàng của gia đình anh, vì nhạc Việt Nam mà thỉnh thoảng họ nghe được, và vì mùi đồ ăn Việt Nam.

Đây là một xấu xa tồi tệ của sự kỳ thị chủng tộc, một sự phân biệt, gây tổn hại và hận thù ra mặt của hàng xóm Mỹ trắng. Trong bối cảnh căng thẳng ngột ngạt như vậy, khi mà sự cầu cứu của gia đình anh đã bị cả một hệ thống chính quyền địa phương phớt lờ đi, và sự nguy hiểm kề cạnh trong chớp mắt có thể cướp đi tất cả những gì mình yêu dấu nhất. Thì thử hỏi ai sẽ chịu trận để mất đi những người mình yêu thương mà không chống trả để bảo vệ gia đình mình?

image

Vào tối Thứ Bẩy ngày 9 tháng 6 năm 2012, khi Brian Wilson, người hàng xóm kỳ thị chạy qua đập cửa nhà anh Joseph Phạm với lời lẽ chửi rủa giận dữ và hành động muốn gây nguy hiểm đến tánh mạng gia đình anh, đã dồn anh vào quyết định bắn người hàng xóm bị thương để bảo vệ cho chính mình và gia đình mình.

Joseph Phạm là ai?

Joseph Phạm là một công dân quốc tịch Mỹ, một thuyền nhân tị nạn đến Mỹ năm 1982 để mưu tìm một cuộc sống tốt đẹp hơn. Đất nước Hoa Kỳ, vùng đất của tự do, quê hương của những anh hùng dũng cảm, như ngọn một hải đăng đã nồng nàn chào đón gia đình anh. Từ khi đặt chân đến Mỹ, Joseph đã chăm chỉ học hành làm ăn để mong đạt được giấc mơ của chính mình – trở thành công dân Mỹ, lo lắng cho vợ con, và hít thở sự tự do mà đất Mỹ này đã dành cho anh.

Hồi trẻ, Joseph sống ở Cedar Rapids, Iowa với gia đình cha mẹ bảo trợ Moyles. Trong chín năm trời anh đã được cưng chiều như con ruột . Anh học trường McKinley Junior High Cedar Rapids, Iowa và trường trung học Washington.

Sau khi tốt nghiệp trung học, anh dọn về California xum họp với cha mẹ ruột, lo lắng săn sóc cho cha mẹ mình. Trong thời gian này anh lấy vợ, Nguyễn Thu Vân, sau đó có ba con, hai gái một trai. Năm 2002, hai thân sinh anh qua đời, để lại trong anh một mất mát to lớn trong lòng.

Bắt đầu Cơn Ác Mộng

Năm 2005, Joseph và gia đình anh quyết định dọn về Cedar Rapids, Iowa . Anh ước ao được trở về sống lại những ngày tháng yên bình của thành phố Cedar Rapids nhỏ bé. Anh những tưởng quên đi sự mất mát về cái chết của cha mẹ mình, xây dựng một cuộc sống mới ở Iowa, và để cho các con anh gần gũi với cha mẹ nuôi của anh mà đã một thời nuôi nấng dạy dỗ anh đến trưởng thành.

image
Joseph Van Pham, 42, of Cedar Rapids is accused of shooting a handgun multiple times with the intent to kill Brian Wilson, 39, and his daughter Jayde Wilson, and Tracy Moses, who were at Wilson's home, 2928 29th Ave. SW, Saturday. Joseph Pham remains in the Linn County Jail on $100,000 cash only bond.

Rời Westminster, California, vợ chồng anh và ba con nhỏ vượt đường dài trở về Cedar Rapids, Iowa. Họ tìm mua được căn nhà xinh xắn hợp ý và dọn vào, bên cạnh gia đình Moses. Khốn thay gia đình Moses không hài lòng với hàng xóm mới da vàng, và đã tạo ra một cơn ác mộng cho gia đình Joseph.

Tình hàng xóm ngay lập tức bi hoen ố bởi sự căng thẳng về chủng tộc. Gia đình Josheph Phạm bị quấy phá hăm dọa đều đặn liên tục. Gia đình Moses chửi rủa hăm dọa gia đình Phạm, như là “Tụi tao không muốn chúng mày ở đây” hoặc “Chúng mày không được chào đón ở đây. Hãy cút về quê hương chúng mày đi!” Những lời hăm dọa dần dần đã trở thành hành động bạo lực.

image

Hai cửa sổ nhà của gia đình Joseph bị bể, dấu bánh xe bùn đất của Moses còn in hằn trên cỏ nhà Joseph Phạm, thư từ bị trộm cắp thủ tiêu cắt xén, liệng phân vào các con của Josephs, xe cộ bị phá hoại, và hàng loạt những quấy nhiễu vẫn tiếp tục suốt bao năm bằng đủ mọi cách. Tưởng rằng công lý sẽ trị tội gia đình Moses, Joseph kêu cảnh sát thật nhiều lần, liên tục, cùng với bao nhiêu police reports. Nhưng cuối cùng Joseph đã nhận ra sự phớt lờ của chính quyền địa phương và cơ quan công lực.

image

Năm 2010, gia đình Joseph Phạm kiện Jamie Moses đã liệng đá vào cửa sổ phòng của đứa con gái lớn Kathie Phạm khi cháu ngủ vào hai giờ sáng. Kathie và người bạn bị nhiều vết cắt và bầm tím. Vụ kiện này bao gồm bồi thường thiệt hại về cả tinh thần (cảm xúc) lẫn vật chất, thiệt hại tài sản, tiền phạt, và tiền tòa. Jamie nhận tội, bị phat $190 . Tòa quyết định rằng Jamie và Phạm family sẽ không được liên lạc với nhau. Tưởng đã ổn thỏa, nhưng sự việc lại tiếp tục tái diễn không khác gì trước, khi mà Jamie ly dị dọn ra, và Brian Wilson dọn vào.

image

Tối 9 tháng 6 năm 2012, gia đình Joseph Phạm về nhà sau buổi tiệc ra trường. Nguy hiểm bao trùm, vẫn một mùi cay đắng của hận thù và kỳ thị. Khi Brian Wilson đập cửa nhà Joseph Phạm và tức giận la lối chửi rủa qua màn đêm, Joseph Phạm đã không còn con đường chọn lựa là bảo vệ gia đình anh, và chuyện xảy ra trong cái đêm kinh hoàng sẽ được kể ra trước toà.

image

Xin giúp đỡ gia đình Joseph Phạm

Hiện Joseph Phạm bị buộc tội toan giết người và hành vi dọa nạt dùng vũ khí nguy hiểm. Gia đình anh chờ đợi thăm anh một tuần hai lần, mỗi lần 30 phút cho mỗi người tại nhà tù Quận Hạt Linn.

Từng ngày vợ con của Joseph co rúm sợ hãi trong nhà, cửa khóa chặt kín mít. Căn nhà bây giờ như bao trùm trong cơn ác mộng. Người qua đường la hét chửi bới. Đêm đến mẹ con lại tá túc ngủ nhờ nhà bạn bè, ở nơi nào an toàn tánh mạng, trốn tránh sự dọa nạt và hành động thù nghịch kỳ thị của những kẻ giống như gia đình Moses.

Vợ của Joseph, Thu Vân là một nội trợ ở nhà nấu nướng chăm sóc con cái cho chồng đi làm. Bây giờ chồng mình tù tội, cột trụ của gia đình không còn, tiền bac cũng không. Sự sợ hãi hiện thời cộng thêm sự sợ hãi khi các bills hàng tháng gửi về không tiền trả. Và cả tiền mướn luật sư nữa. Có chăng là những giọt nước mắt vô vọng và tương lai đen tối cho các con còn thơ dại của chị.

image

Xin quý vị thương tình giúp đỡ gia đình anh Joseph trong hoàn cảnh khó khăn ngặt nghèo này, tùy theo khả năng của mỗi người. Tiền mướn luật sư rất cao. Thời gian đến lúc ra tòa chẳng còn dài. Gia đình anh rất cần sự trợ giúp về vật chất lẫn tinh thần của tất cả qúy vị, để tranh đấu cho công lý và quyền tự do cho anh Joseph.

Nếu quý vị rộng lòng giúp đỡ:

Xin gửi về ĐỊA CHỈ

Joseph Phạm Family Fund
P.O. Box 11755
Cedar Rapids, Iowa 52410

Gia đình Phạm chân thành cảm ơn sự rộng lượng của quý vị

Mọi thắc mắc và chi tiết xin liên lạc với Joseph’s sister, Vanessa Phạm ở email:

helpjosephPhạm@gmail.com

Gia đình Joseph Phạm xin thành thật cám ơn lòng hảo tâm của tất cả quý vị, dù là một đóng góp nhỏ. Một lần nữa xin cám ơn quý vị đã giúp đỡ gia đình anh Joseph Phạm.


JOSEPH PHẠM NEEDS HELP
For seven years, day after day, your family has been harassed. Diapers and dog feces have been thrown at your children, your home windows have been shattered, your car damaged, and your life threatened. All this happens simply because the music filtered from your speakers is in Vietnamese, the food you cook smells of fish sauce, and your skin is hued in golden tones.
This is the ugly face of discrimination, prejudice, racism, and outright hatred. In such a volatile atmosphere where your pleas of help throughout the system have been ignored and danger stands to take away everything you love in the wink of an eye, would you suffer the loss of those you have sworn to protect or would you fight for the safety of your family?
On the evening of Saturday, June 9th 2012, when Brian Wilson pounded on his neighbor’s door with words of fury shaking the summer night, this was the terrible decision which Joseph Phạm faced.
Who is Joseph Phạm?
Joseph Phạm is an American. In 1982 Joseph fled his native country of Vietnam to seek a better life. The United States of America, land of the free and the home of the brave, offered a welcoming beacon. Since the day he set foot on her soil, Joseph has worked hard to fulfill his American Dream, earning his US citizenship, raising a beautiful family of five, and enjoying the freedoms only America can offer.
In his youth, Joseph lived in Cedar Rapids, Iowa with the Moyle’s, his American foster family. For nine years he was loved and treated like a biological son. He attended McKinley Junior High and Washington High School where his driven spirit and desire for self-improvement earned him exceptional grades and honors.
After high school, he moved to California to be reunited with his biological parents. Until their deaths in 2002, he supported and cared for his much respected elders. During this time as well, he met and married his wife, Thu Van Nguyen. They became a family of three with the birth of their oldest daughter Kathie. Eventually, Nancy came along and finally Jack arrived to complete the family portrait.
The Nightmare Begins
In 2005, Joseph and his family decided to move back to Cedar Rapids, Iowa. He desired a return to his Midwestern roots where his memory recalled the safety and security of small town life. Joseph sought to overcome the sad void created by the death of his birth parents and build a new life in Iowa, where his young family could come to better know the foster parents that loved and raised him.
Gathering his wife, two daughters, and only son, he made the journey from Westminster, California to Cedar Rapids, Iowa. They found the house of their dreams and settled in. Unfortunately, the Moses’ weren’t pleased with the new family in the neighborhood and set about creating a nightmare.
The neighborly relationship was instantly marred by racial tension. The Phạm family was verbally harassed on a regular basis. The Moses family would yell out hateful messages, such as: “We don’t want you here,” “You’re not welcome here,” and “Go back to where you came from.” Eventually, the verbal harassment escalated into violence.
Windows were broken, muddy tire prints and torn grass offered evidence of vehicles driven across the Phạm’s property, mail was stolen and discarded in mutilated states, feces was thrown at the children, vehicles were vandalized, and the list of harassments continue, spanning for years on end and in various manners. Seeking to quell the injustices brought against them, the Phạm’s repeatedly called the police department and numerous police reports were filed.
In 2010, the Phạm’s sought legal action against Jamie Moses when a rock thrown by his hand shattered the family’s front window and left Kathie Phạm with multiple cuts and bruises as well as friend who was sleeping over. The lawsuit sought reconciliation for damages including emotional distress, pain/suffering, property damage, punitive damages and court costs. Jamie Moses pleaded guilty to fifth-degree criminal mischief for breaking the Phạm’s windows. He was ordered to pay for repair of the window which totaled 190 dollars. The judge filed a no-contact order between Jamie and the Phạm family as well.
Still, peace was hard in coming. Shortly after the case closed, Jamie and Tracy Moses divorced. Jamie moved out and Brian Wilson, moved in. The same harassments continued, the same prejudices, the same racism, simply a different face.
On June the 9th, 2012, the family had just returned from a graduation party. Danger tainted the air, flavored in the same bitter taste of hatred for no other reason than to hate. When Brian Wilson’s fist pounded the front door and his angry shouts rang through the night, Joseph Phạm’s instincts took over and the rest of the story is one that remains to be told with time.
Please Help
Joseph Phạm is currently charged with three counts of attempted murder and intimidation with a dangerous weapon. His family waits for their visit to the Linn County jail twice a week, the maximum days they are allowed, in 30 minute increments.
Each day the mother with three children cower behind closed windows and locked doors, afraid to live any longer in the home that is now a thing of their nightmares. People drive by with shouts of support and disdain. At night they sleep with friends, where no one will know, where no one will scream words of hate or shake fists of rage.
Thu Van is a housewife with three young children to care for and feed alone. Their protector and financial head is gone. All that remains are fear, questions, helplessness…, bills…, legal fees, and tears.
If you are able, please offer Joseph Phạm and his family aid in any means possible at this time of hardship. Defense fees are high. Times are hard. His family is in need of your support to fight for his justice and freedom.
MAKE CHECK CONTRIBUTIONS TO:
Joseph Phạm Family Fund
PO Box 11755
Cedar Rapids IA 52410
FOR CREDIT CARD CONTRIBUTIONS:
Donations will be handled by Cynthia Moore, Joseph Phạm’s niece. If you have any questions concerning donations please contact her at PhạmFamilyFund@live.com.
If you have any other questions, please fill free to email at helpjosephPhạm@gmail.com I will reply to you ASAP (Vanessa Phạm)
God Bless You
Phạm’s Family


No Lowered Bond for Man Accused of Attempting to Kill Neighbors
image
CEDAR RAPIDS, Iowa - A judge Wednesday refused to lower the $100,000 cash only bond for a man accused of attempting to kill three neighbors, based on the nature of the offense.

Sixth Judicial Associate District Judge Jane Spande also denied the prosecutor’s request to increase the bond for Joseph Pham, 42, of Cedar Rapids, but did agree to impose conditions if he does make bond.

Pham, who cried off and on during the hearing, was brought into the courtroom in a wheelchair and had to be helped by a deputy to the defendant’s table.

Pham was charged Sunday with three counts of attempted murder and one count of intimidation with a dangerous weapon. He is accused of shooting a handgun multiple times with the intent to kill Brian Wilson, 39, and his daughter Jayde Wilson, and Tracy Moses, who were at Moses’ home, 2928 29th Ave. SW, Saturday, according to a criminal complaint.

According to the complaint, Brian Wilson was the only one injured during the shooting. He was shot three times and seriously wounded in the torso.

Spande agreed to add conditions to the current bond including not allowing Pham to return to his home, since the incident involved his next door neighbors, and he must report to community corrections, have no contact with the three alleged victims and a psychiatric evaluation would be required.

Sara Smith, Linn County public defender, said Pham was frail and had ongoing medical issues, possibly a condition regarding his immune system. There have also been questions raised about his mental condition since he’s been in jail, she said.

Smith asked the court not to raise the bond because it was already “unattainable” for the family and if the cash only restriction was lifted, she didn’t even know if the family could make bond.

First Assistant Linn County Attorney Nick Maybanks asked the court to add the extra conditions for public safety. He said some of the neighbors are fearful of retaliation by Pham if he’s released. Pham shouldn’t be allowed to return to his home if he is able to pay the bond, he said.

Maybanks told the judge Pham had a history of “erratic” and “paranoid” behavior towards neighbors.

Maybanks also said Wilson remained in critical condition, according to the family, and was in a medically-induced coma.

Pham’s family members said Monday their family had been harassed for years by the next door neighbors. They said the harassment is racially motivated because they are Vietnamese.

The families of Wilson and Tracy Moses declined to comment after the hearing Wednesday.

Pham and his wife filed a lawsuit in 2010 against Jamie Moses, Tracy Moses’ ex-husband, claiming Jamie Moses harassed his family starting in 2005. The suit claims Jamie Moses, from November 2005 through October 2010, broke out two windows of the Pham’s home, drove his vehicle in their yard and tore up the grass, destroyed their mail, fired a shotgun over their property, contacted Direct TV to cancel their service and threw feces at Pham’s daughter Kathie T. Pham.

One of the broken windows was in Kathie’s bedroom and the broken glass landed in her bed, causing injury, while she was sleeping, according to the suit.

Jamie Moses pleaded guilty to fifth-degree theft in Oct. 2010 for breaking Kathie Pham’s window, according to court records. He was ordered to pay a $100 fine for the serious misdemeanor.

The judge also entered a no contact order for Jamie Moses in 2010, according to court records.

Erika Springer, 18, of Urbana, Pham’s niece, told The Gazette that Brian Wilson and Tracy Moses continued the harassment after Jamie Moses was gone from the residence.

There seems to be on ongoing dispute between the Phams and Jamie and Tracy Moses from 2005 through 2010 and then between Pham and Brian Wilson from 2010 through this month leading up to the shooting, according to Cedar Rapids Police service calls.

There are calls by Jamie Moses complaining about noise or loud music, neighbor running lawnmower next to his windows and making rude gestures and general harassment, according to calls.

There also are several calls by Pham complaining about noise, neighbor driving truck onto his property, dog feces or human feces thrown in the yard, criminal mischief, criminal mischief with his mailbox, barking dog and general harassment, according to records.

2 comments:

 1. Những tin tức, chi tiết trên Net cho thấy hàng xóm của Josept Phạm tầm bậy, và bây giờ Josept Phạm còn tầm bậy hơn !!! Hai thằng cùng tầm bậy và hai gia đình cùng lãnh hậu quả do việc làm của chính mình gây ra.!!!

  luu vu

  ReplyDelete
 2. david thuanmac@earthlink.net

  Yeu cau dung goi nhung PROPAGANDA nay cho toi. Chac chan, nhung su tuyen truyen nay se khong anh huong gi den nhung Nguoi My Goc Viet tai Hoa Ky.

  Vi, day chi la Tuyen Truyen Xuyen Tac mot cach nguoc chieu ma thoi. Chi co Cong San moi co nhung luan dieu nhu the nay. Thuc te, nen noi la: Nguoi Viet Ky thi Nguoi My thi moi dung hon. Khi Nguoi Viet di mua nha, luc nao cung muon khu tot, va neu Nguoi My khong thich, ho cung van vui ve nhu nguoi nha, nhung sau do, ho se tu dong don di noi khac.

  Rat nhieu nha hang, business, do NGUOI VIET lam CHU, da muon rat nhieu Nguoi My trang lam viec cho ho.

  Cham dut ba cai tuyen truyen ba lap, re tien nay di nhe.

  TM

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.