Monday, May 28, 2012

Nhốt tù nữ sinh gốc Việt Diane Trần gây phẩn nộ dữ dội trong dư luận

image

Cali Today News – Bây giờ, bạn chỉ cần vào google, tìm kiếm Diane Trần, thì bạn sẽ thấy tràn ngập những bài viết, tin tức về vụ án liên quan đến cô nữ sinh gốc Việt tại trường Willis High School ở Willis, Texas bị xử tù 1 ngày và bị xử phạt $100 vì tội bỏ học nhiều ngày…

image
Diane Trần

Và độc giả người Việt trong và ngoài nước Mỹ cũng tỏ bày thương xót đối với cô nữ sinh gốc Việt này.

image

Trong một bài viết trong mục Business & Law của báo International Business Times, báo này còn cho rằng bản án dành cho cô Diane Trần đã tạo ra cơn phẩn nộ của dư luận (The controversial story of Diane Tran, a jailed honors student in Montgomery County, Texas, has sparked widespread outrage on the Internet.).

image

Thậm chí nhiều người còn phê bình ông chánh án Lanny Moriarty đã tỏ ra quá máy móc theo luật mà không nhìn vấn đề qua những hoàn cảnh của cô Diane Trần, và cũng có một bài viết khác trên tờ Daily Caller Opinion còn cho rằng trường hợp vụ án Diane Trần đã bộc lộ nền tảng sai lầm của luật pháp Mỹ, là tình trạng overcriminalization (tội phạm hóa thái quá) khiến cho Mỹ trở thành quốc gia có tỷ lệ tù nhân trên đầu người cao nhất thế giới.

image
ông chánh án Lanny Moriarty

Trường hợp cô Diane Trần thật phức tạp: Cô bị chánh án kết tội trốn học nhiều ngày, nhưng cô lại là học sinh danh dự, và trong lúc mới lớp 11 lại là học sinh đã lấy một số lớp AP (advanced-placement) được dùng làm các tín chỉ cho đại học.

image

Hơn nữa, hoàn cảnh của cô thật đặc biệt: Bố mẹ đã ly dị và rời khỏi thành phố Willis, nơi cô đang học. Ngoài đi học, cô còn đi làm hai việc: 1 việc toàn thời gian và 1 việc bán thời gian để kiếm tiền giúp anh đang học đại học và nuôi em gái đang sống với họ hàng ở Houston, còn bản thân cô thì ở trọ tại nhà một người chủ.

image

Bản thân cô tâm sự rằng cô thường xuyên cảm thấy kiệt sức và không đến trường đúng giờ, đôi khi đến lớp sau lúc thầy cô giáo đã điểm danh rồi.

Một cô bạn của Diane Trần thì kể với truyền thông Mỹ là cô ta sau giờ học là đi làm hết việc này đến việc nọ, và thức đến 7 giờ sáng để làm bài tập…”

image

Với một nữ sinh như thế, cô lẽ ra được ca ngợi hơn là bị trừng phạt và bị nhốt tù!

Bản án trừng phạt và nhốt tù cô Diane Trần đã khiến dư luận khắp nơi phẩn nộ, vì hồ sơ tù đày trong lý lịch của cô có thể bị trường y từ chối và giấc mộng bác sĩ của cô bất thành, và thậm chỉ vết đen này trong hồ sơ sẽ tiếp tục gây khó khăn cho con đường đi làm và tiến thân sau này của cô.

Dư luận cho rằng ông chánh án Moriarty đã quá máy móc theo sách vở và thiếu linh động để lắng nghe hoàn cảnh đặc thù của cô Diane Trần.

Nhiều người đã kêu gọi: Thay vì nhốt tù và trừng phạt Diane Trần để làm gương cho các học sinh khác thì hãy lấy trường hợp học hành tốt của cô trong hoàn cảnh vô cùng khó khăn mà cô đang đương đầu để làm gương cho tuổi trẻ Mỹ!

Độc giả Cali Today nghĩ sao?

Nhiều ủng hộ viên của Diane Trần đã lập trang Thỉnh Nguyện Thư tại địa chỉ Change.org, và trong chỉ vài ngày đã có cả chục ngàn chữ ký ủng hộ.

image

Câu chuyện Diane Trần trở thành câu chuyện được lan truyền tràn ngập trên mạng xã hội thread on Reddit.

Một ý kiến trên thread on Reddit như sau: “Những người như cô Diane Trần là con người và ông (chánh án) có thể đối xử họ với sự tôn trọng mà họ xứng đáng được hưởng hoặc là ông có thể từ chức đi…”

Trên tờ Daily Caller Opinion thì đặt vấn đề: Bản án mà chánh án Moriarty đưa ra có hợp lý không?

Không ai phủ định ý định tốt đẹp (well-intentioned) của luật này, nhưng các kinh tế gia thường cảnh cáo rằng ý định tốt đẹp không có nghĩa là mang lại kết quả tốt đẹp (Yet, as economists regularly warn, intentions are not the same as results) mà trường hợp cô Diane Trần là một ví dụ biểu tượng. Vụ này đặt vấn đề là liệu luật pháp có còn là một giải pháp hiệu quả không (asking whether the law was an effective solution).

Qua trường hợp nhốt tù và trừng phạt cô Diane Trần, chắc ai cũng thấy là luật pháp không phục vụ được mục đích và ý định tốt đẹp (a sign that the law is not serving its purpose) và càng không phải là một giải pháp hiệu quả.

image

Trường hợp của cô Diane Trần càng làm cho nhiều người đặt vấn đề lớn hơn của nền luật pháp Hoa Kỳ: Đó là tình trạng overcriminalization (tội phạm hóa thái quá) khiến cho nhiều người phải lao vào vòng lao lý vì những luật lệ quá chú trọng vào trừng phạt (Indeed, Ms. Tran’s predicament is a small part of a greater problem in the U.S.: overcriminalization. Over the past few decades, state and federal lawmakers have made more things illegal and made the punishments for breaking laws more severe. In the case of most criminal laws, no one has asked the key question: “Who’s going to jail?” We as a society are making voluntary and victimless acts criminal simply to express disapproval, without asking what the real human costs of enforcement are. Indeed, the United States has the highest per capita prison population in the world. Over 7 million Americans are in prison, a massive 3% of the adult population. Nonviolent offenders compose more than half of the American prison population.)

Và như đoạn văn trên, vì thế, nước Mỹ có tỷ lệ tù nhân cao nhất trên thế giới: Trên 7 triệu người Mỹ đang ở tù, chiếm 3% dân số người lớn…

image
Và nữ sinh gốc Việt Diane Trần cũng vào tù…

Và một đêm trong tù của Diane Trần đang rung chuyển lương tâm người Mỹ và đặt lại vấn đề luật pháp Mỹ.

Nguyễn Dương


image
Video: http://www.khou.com/home/Honor-Student-Jailed-for-Absences-153847275.html

Dear Ladies and Gentlemen,

Please click LINK below to sign your name to request IMMEDIATE RELEASE of 17-year-old DIANE TRẦN's, victim of her broken divorced parents. People who truly deserve stiff jail time are DIANE TRẦN's irresponsible, rotten parents and the judge who imposed illogical and inhumane sentence on DIANE TRẦN. Thank you.

Can you find more people to join this campaign? Ask them to sign now.

Tiếng Việt:

Thật đáng thương cho cháu Diane Trần bị tên judge điên khùng đã áp dụng luật pháp một cách máy móc, vô lương tâm, vô trách nhiệm bỏ tù cháu.

Xin qúy anh chi muốn ký vào thỉnh nguyện thư (Petition) để phản đối tên Judge vô cảm này xin CLICK LINK bên dưới:

Can you find more people to join this campaign? Ask them to sign now.

HOUSTON (CBS Houston) – A 17-year-old high school honor student who works two jobs and financially supports her two siblings is heading into summer on a sour note after spending a night in jail for being too tired to attend school.

Diane Tran was arrested in open court and sentenced to 24 hours in jail Wednesday after being repeatedly truant due to exhaustion. KHOU reports that Tran, a junior at Willis High School, was warned by Judge Lanny Moriarty last month to stop missing school. When she missed classes again this month, Moriarty wanted to make an example of Tran.

“If you let one (truant student) run loose, what are you gonna’ do with the rest of ‘em? Let them go too?” Moriarty asked, according to KHOU.

Tran told KHOU that in addition to taking advanced and honors classes, she works full-time and part-time jobs in an effort to try to support her older brother at Texas A&M and a younger sister in the Houston area. After Tran’s parents divorced, they both moved away from the honor student and her two siblings.

Tran was also fined $100.Group raises more than $70K for Texas honors student jailed for truancy

Source: FOX News

image

WILLIS, Texas -- A Louisiana group has raised more than $70,000 for a 17-year-old Texas honors student jailed for missing school to work two jobs to support her siblings.

image


Diane Tran, an 11th-grade student at Willis High School near Houston, was sent to jail for 24 hours last week by Judge Lanny Moriarty and ordered to pay a $100 fine for excessive truancy. 

It's unclear how many days Tran missed, but state law reportedly permits only 10 absences in a six-month period. 

Tran, who works full-time at a dry-cleaning business and part-time for a wedding planner, has been supporting her brother and sister since her parents separated and her mother moved away. 

Since the girl's story went viral, hundreds of people have rallied to raise money for the teen, including one group, Louisiana Children's Education Alliance, which said Wednesday it had raised more than $70,000 for Tran. 

The group, which created the website HelpDianeTran.com, has received donations from 47 states and 13 foreign countries for the girl. 

"I think this story of a student who's obviously working so hard and is being taken advantage of by the system just touches your heart strings and it affects a lot of people," the group's president, Charlie Davis, said Wednesday in an interview with FOX News. 

"I think Diane unfortunately is at the center of two failed systems in America -- our public education system and our judicial system," he said.  

Davis said he hopes Tran uses the money for her family and for her college education. 

Tran, who is considered an adult under Texas state law, was issued a summons on May 23 for truancy after she missed classes. 

She was arrested in open court and ordered to spend 24 hours at the Montgomery County Jail for truancy, which is considered a misdemeanor. 

The ruling came after the teenager was issued a warning by a judge last month about her absences.


Group raises more than $70G for Texas honor student jailed for truancy

Published May 30, 2012
FoxNews.com

image

A Louisiana group has raised more than $70,000 for a 17-year-old Texas honor student jailed for missing too much school because she worked two jobs to support her siblings.
Diane Tran, an 11th-grade honor student at Willis High School near Houston, was sent to jail for 24 hours last week by Judge Lanny Moriarty and ordered to pay a $100 fine for excessive truancy.
It's unclear how many days Tran missed, but state law reportedly permits only 10 absences in a six-month period.
Tran, who works full-time at a dry-cleaning business and part-time for a wedding planner, has been supporting her brother and sister since her parents separated and her mother moved away.
Houston Councilman Al Hoang and others have roundly criticized the judge, saying he should have used some discretion in the honor student's case.
"I’m going to ask the judge to expunge the record," Hoang told FoxNews.com. "The truancy laws should be applied case by case, and in this case it should not be applied. I believe Judge Moriarty should have used his discretionary power to excuse her from this matter."
Since the girl's story went viral, hundreds of people have rallied to raise money for the teen, including one group, Louisiana Children's Education Alliance, which said Wednesday it had raised more than $70,000 for Tran.
The group, which created a website called HelpDianeTran.com, has received donations from 47 states and 13 foreign countries for the girl.
"I think this story of a student who's obviously working so hard and is being taken advantage of by the system just touches your heart strings and it affects a lot of people," the group's president, Charlie Davis, said Wednesday in an interview with Fox News.
"I think Diane unfortunately is at the center of two failed systems in America -- our public education system and our judicial system," he said. 
Davis said he hopes Tran uses the money for her family and for her college education. "The rest of the world is on her side," he said.
Tran, who is considered an adult under Texas state law, was issued a summons on May 23 for truancy after she missed classes. She was arrested in open court and ordered to spend 24 hours at the Montgomery County Jail for truancy, which is considered a misdemeanor. The ruling came after the teenager was issued a warning by a judge last month about her absences.
Judge Moriarty told KHOU 11 News that he intended to make an example of Tran by placing her in jail.
"If you let one run loose, what are you going to do with the rest of them? Let them go, too?" Moriarty told the station.
Houston defense attorney Ned Barnett, however, called the ruling shocking and said the girl likely spent the night surrounded by "every type of criminal that exists."
"It doesn’t take much discretion to have sympathy for Miss Tran," Barnett said. "To lock her up is just outrageous."
FoxNews.com's Cristina Corbin contributed to this report. 

1 comment:

 1. Rất tiếc !
  Bằng cấp và chức vụ có khi , chỉ thể hiện như cái " máy", không có tư duy - tình người.
  Thiết nghĩ : LUẬT PHÁP là để trừng trị " TỘI PHẠM" với hành vi xấu xa , tồi bại , gây hại cho kẻ khác.
  Bên cạnh : LUẬT PHÁP còn phải xét đến các yếu tố hợp lý - hay tình cảnh - hay lý do chánh đáng nào đó ...mà " người ta " phải làm gì ... để " SỐNG" , mà không làm điều gì xấu xa, nguy hại cho kẻ khác hay xã hội (mang nghĩa TỘI PHẠM cần bỏ tù )(cần tách ly ra khỏi xã hội).
  Thiết nghĩ: QUAN TÒA nên dùng thí dụ điển hình của học sinh hạng danh dự , để khuyến khích các học sinh khác trở thành :

  NGƯỜI TỐT - VIỆC TỐT - HỌC HÀNH TỐT.

  Quan Tòa nên THÔNG HIỂU HOÀN CẢNH cá nhân , đặc thù của Dieane , mà xử một cách CÓ LÝ - CÓ TÌNH :

  * Vừa đại diện Luật Pháp (tuyên án vi phạm luật học đường, tuy nhiên vì cô là người tốt - việc tốt - học tốt , nên giảm khinh :
  không tuyên phạt - không bỏ tù - không ghi vào hồ sơ hạnh kiểm hay tiền án xấu).

  * Vừa dang rộng vòng tay , dùng quan hệ chánh quyền , truyền thông ... để tìm cách nâng đở hay giúp đở , thí dụ như đề nghị CHÁNH PHỦ
  (hay Nhà Trường ,cấp cho em một học bổng) để em được nhẹ gánh tài chánh, thì công việc thiết yếu là "KIẾM TIỀN" kiếm sống ...
  sẽ giảm đi , tức nhiên là số giờ làm việc của em, sẽ " KHÔNG BẮT BUỘC PHẢI LĂN XÃ LÀM SỐNG CHẾT "
  mà em có cơ hội hưởng cái tuổi thơ hồn nhiên, (không gánh nặng tài chánh) như tất cả các em học sinh khác.

  Trong nhiều trường hợp , Toà Án đã giảm án cho những TỘI PHẠM thứ thiệt ( TRỌNG TỘI ).
  Thật là đáng tiếc , Quan Toà lại lạnh lùng không chút khoan hồng cho em học sinh hạng danh dự,với cái " tội " chỉ là: vắng mặt vì phải tự mưu sinh !

  ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.