Friday, July 20, 2012

Mô hình 86 triệu người thất nghiệp.

image


Có nhiều người thất nghiệp ở Hoa Kỳ hơn bạn nghĩ.

Trong khi đó là sự thật rằng tỷ lệ thất nghiệp được giảm, ngày nay khoảng 8.2%, điều này không bao gồm hàng triệu người lớn không làm việc, nonworking, thậm chí không muốn tìm kiếm một công việc gì nữa. Và sự tuyển dụng của việc làm không đủ mạnh để theo kịp với tăng trưởng dân số ở Hoa Kỳ.

Kết quả là, lực lượng lao động hiện tại là kích thước nhỏ nhất của nó, kể từ những năm 1980s khi so sánh với dân số trong độ tuổi làm việc rộng hơn.

"Chúng tôi đã nhận được một số tăng trưởng việc làm và nó đáng kể, nhưng nó chưa đủ mạnh để mọi người tham gia vào thị trường lao động", ông Keith Hall, một nhà nghiên cứu cao cấp tại Trung tâm Mercatus và cựu ủy viên của Cục Thống kê Lao động (the Bureau of Labor Statistics.).

Một người được tính là một phần của lực lượng lao động nếu họ có một công việc hoặc đã tìm kiếm một công việc trong bốn tuần qua.  Chỉ có khoảng 64% người Mỹ trên 16 tuổi hiện đang rơi vào thể loại đó, theo Bộ Lao động (Labor Department).  Đó là tỷ lệ tham gia lực lượng lao động thấp nhất kể từ năm 1984.

Thị trường việc làm giảm xuống.

Đó là một dấu hiệu đáng lo ngại cho nền kinh tế và một phần giải thích lý do tại sao tỷ lệ thất nghiệp đã giảm gần đây.  Chỉ những người đang tìm việc làm được coi là chính thức thất nghiệp.

Jason Everett, một ví dụ, sẽ không được tính trong tỷ lệ thất nghiệp.

Trong công việc làm gần ba năm nay, Everett đã hoàn toàn từ bỏ tìm kiếm việc làm cho mình.

Thay vào đó, ông từng là thợ sửa ống nước thất nghiệp và là cựu chiến binh Lực lượng Không quân đã ghi danh cho một khóa học ở đại học cộng đồng và trong coi hai đứa con của mình, trong khi vợ của ông là trụ cột chính của gia đình.

image 


"Tôi thậm chí không hoàn toàn tin tưởng bằng đại học sẽ giúp đỡ vào thời điểm này, nhưng tôi ít nhất là tôi phải làm một cái gì đó", ông nói.

Số thất nghiệp không chính thức.

Năm ngoái đã có 86 triệu người không có việc làm và không liên tục tìm kiếm, theo số liệu của Bộ Lao động.

Người lớn tuổi, tuổi từ 65 trở lên, chiếm hơn 1/3. Những người trẻ tuổi giữa 16 và 24 chiếm 1/5. Hơn một nửa người thất nghiệp không có bằng đại học và hơn 2/3 là người da trắng (Caucasian).

Nhiều người trong số các thiếu niên và ở khoảng 20 tuổi có thể được ghi danh vào một trong hai trường trung học hoặc cao đẳng toàn thời gian.  Và nhiều người trong số đó hơn 65 tuổii có thể nghỉ hưu.

Nhưng những gì về 36 triệu folks khác, những người rơi vào giữa?

Sự thật là, Bộ Lao động chỉ đơn giản là không biết tại sao họ đang không ở trong lực lượng lao động. Nhiều người có thể được ở nhà với trẻ em hoặc người thân khác. Một số có thể đã trở lại trường học hoặc các chương trình đào tạo lại. Những người khác có thể là tàn tật và không thể làm việc, và một số có thể đã nghỉ hưu sớm.

"Ngay cả trong thời điểm tốt nhất, có hàng triệu những người không muốn làm việc cho một loạt các lý do," Hall nói.

Tuy nhiên, ông nghi ngờ số lượng người Mỹ "thảnh thơi", như Everett, cao hơn bình thường như là một kết quả trực tiếp của sự suy thoái kinh tế.

Khoảng 6.000.000 người tuyên bố họ muốn có một công việc, mặc dù họ đã không tìm việc trong bốn tuần qua.  Nếu tất cả bắt đầu tìm kiếm công việc một lần nữa, tỷ lệ thất nghiệp sẽ đột nhiên bắn lên trên 11%.

"Tại thời điểm này, thị trường lao động tồi tệ hơn mọi người nhận ra, bởi vì mọi người không được khuyến khích hoặc hăng say.  Chắc chắn, một số lượng lớn công nhân đã nản trí trong thị trường việc làm", Hall nói.

Điều đó nói rằng, sự suy giảm trong việc tham gia lực lượng lao động không phải là một vấn đề mới.  Sau khi đạt tuyệt đỉnh ở điểm 67,3% vào đầu năm 2000, tỷ lệ đã từ từ giảm đi cho đến bây giờ.

image


Các nhà nghiên cứu tại Chicago Dự trữ Liên bang (Chicago Federal Reserve) nhận sét là một phần lớn của sự sụt giảm suy thoái kinh tế gần đây và phục hồi mờ nhạt, nhưng một nửa khác dài hạn về xu hướng nhân khẩu học.

Ví dụ, như nhiều phụ nữ vào lực lượng lao động giữa những năm 1960 và 1990, tỷ lệ tham gia tăng nhanh chóng.  Ảnh hưởng này có thể đã giữ nguyên kể từ đó.

Trong khi đó, như Baby Boomers vào những năm làm việc chính của họ, tỷ lệ tham gia của họ cao hơn.  Một khi họ bắt đầu vào tuổi 50 và 60, nhiều người bắt đầu chuyển vào quỹ hưu trí.

Cuối cùng, công việc làm cho thanh thiếu niên đã suy giảm và tuyển sinh chọn đại học trong thập kỷ qua đã tăng lên đáng kể, nhiều người trẻ trong số này không được tính trong lực lượng lao động.

Nếu những xu hướng này tiếp tục, Fed Chicago dự kiến
​​tỷ lệ lao động lực lượng tham gia sẽ tiếp tục giảm, đạt 62,4% vào năm 2020.

image


Điều đó đặt ra một vấn đề cho một loạt các lý do.

Nó sẽ giảm doanh thu thuế vụ và làm cho kinh tế khó khăn hơn để tài trợ cho an sinh xã hội.  Chưa kể, nó có khả năng tăng bất bình trong sự thu nhập (income inequality).

Quan trọng nhất là nó làm cho nền kinh tế Mỹ sản xuất ít hơn và ảnh hưởng nặng về tăng trưởng kinh tế.


By Annalyn Censky_CNNMoney.com 
(Andrew tạm dịch)


Unemployment rates rose in 27 US states in June 2012

By CHRISTOPHER S. RUGABER | Associated Press – 3 mins 36 secs ago – Friday, July 20,2012

WASHINGTON (AP) — Unemployment rates rose in 27 U.S. states last month in June 2012, the most in almost a year and a reflection of weaker hiring nationwide.

The Labor Department said Friday thatunemployment rates fell in 11 states andWashington, D.C. — the fewest since August 2012.  Rates were unchanged in 12 states.

Nationwide, employers added only 80,000 jobslast month, the third straight month of weak job growth.  The national unemployment ratestayed at 8.2 percent.

Still, 29 states added jobs in June, up from 27 in May.  Unemployment rates can rise even if more jobs are created if more of those out of work start looking for jobs. The number of Americans searching for jobs nationwide increased last month in June.

Nevada recorded the highest unemployment rate, at 11.6 percent, the same as the previous month in May 2012.  It was followed by Rhode Island at 10.9 percent and California at 10.7 percent.

North Dakota had the lowest unemployment rate at 2.9 percent. It followed by Nebraskaat 3.8 percent.
Several states reported big increases inunemployment.  

Unemployment rates rose 0.4 percentage points in Alabama and New Jersey, to 7.8 percent and 9.6 percent, respectively.

Some states kept hiring at a healthy pace in June.  California added 38,300 jobs and Ohioadded 18,400, after similar gains in both states in May.  And North Carolina rebounded after losing jobs in May 2012, adding 16,900 jobs last month in June.

Still others lost jobs.  Wisconsin shed 13,200 positions, the most of any state. It was followed by Tennessee, where employers cut 12,100 jobs.

The economy is struggling to generate enough growth to boost hiring and consumer spending from subpar levels.
Job growth slowed to 75,000 a month from April through June, down from healthy 226,000 pace in the first three months of the year. 

Unemployment is stuck at 8.2 percent.

On Wednesday, a survey by the Fed said hiring was "tepid" in most of its districts in June and early July 2012.  And manufacturing weakened in most regions.

Retail sales fell in June for the third straight month, the government said this week.  That led many economists to downgrade their estimates for growth in the April-June quarter of 2012.  Many think it will be even slower than the first quarter's scant 1.9 percent annual pace.


The 86 million invisible unemployed

By Annalyn Censky | CNNMoney.com
There are far more jobless people in the United States than you might think.
While it's true that the unemployment rate is falling, that doesn't include the millions of nonworking adults who aren't even looking for a job anymore. And hiring isn't strong enough to keep up with population growth.
As a result, the labor force is now at its smallest size since the 1980s when compared to the broader working age population.
"We've been getting some job growth and it's been significant, but it hasn't yet been strong enough that you start to get people re-engaging in the labor market," said Keith Hall, a senior research fellow at the Mercatus Center and former commissioner of the Bureau of Labor Statistics.
A person is counted as part of the labor force if they have a job or have looked for one in the last four weeks. Only about 64% of Americans over the age of 16 currently fall into that category, according to the Labor Department. That's the lowest labor force participation rate since 1984.
Job market dropouts
It's a worrisome sign for the economy and partly explains why the unemployment rate has been falling recently. Only people looking for work are considered officially unemployed.
Jason Everett, for example, wouldn't be counted.
Out of work for nearly three years now, Everett has given up his job search altogether.
Instead, the unemployed plumber and Air Force veteran takes a few community college courses and looks after his two children while his wife is the primary breadwinner.
"I'm not even totally convinced the college degree is really going to help at this point, but I figure at least I'll be doing something," he said.
The unofficially unemployed
Last year there were 86 million people who didn't have a job and weren't consistently looking for one, according to Labor Department data.
Older people, ages 65 and over, account for more than a third. Young people between 16 and 24 make up another fifth. More than half don't have a college degree and more than two thirds are white.
Many of the teens and 20-somethings may be enrolled in either high school or college full-time. And many of the over 65 crowd are probably retired.
But what about the other 36 million folks who fall in between?
The truth is, the Labor Department simply doesn't know why they're not in the labor force. Many may be staying home with children or other relatives. Some may have gone back to school or retraining programs. Others could be disabled and unable to work, and some may have retired early.
"Even in the best of times, there are millions of people who don't want to work for a variety for reasons," Hall said.
But he suspects the number of "disengaged" Americans, like Everett, is higher than usual as a direct result of the recession.
About six million people claim they want a job, even though they haven't looked for one in the last four weeks. If they were to all start applying for work again, the unemployment rate would suddenly shoot up above 11%.
"At this point, the labor market is worse than people realize because people are discouraged. Certainly, a large number of workers have given up on the job market," Hall said.
Check the unemployment rate in your state
That said, the decline in labor force participation is not a new problem. After peaking at 67.3% in early 2000, the rate has been falling ever since.
Researchers at the Chicago Federal Reserve attribute a large part of the decline to the recent recession and lackluster recovery, but the other half to long-term demographic trends.
For example, as more women entered the labor force between the 1960s and 1990s, the participation rate rose rapidly. That effect may have plateaued since then.
Meanwhile, as Baby Boomers entered their prime working years, they also drove the participation rate higher. Once they started hitting their 50s and 60s though, many started transitioning into retirement.
Finally, teenage jobs have been on the decline and college enrollment picked up in the last decade, leading more young people to not be counted in the labor force.
As these trends continue, the Chicago Fed expects the labor force participation rate will keep falling, hitting 62.4% by 2020.
That poses a problem for a variety of reasons.
It hits tax revenue and makes it harder to fund social safety nets like Social Security. Not to mention, it's likely to increase income inequality.
Most importantly though, it makes the U.S. economy less productive and weighs on growth.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.